Genital Siğiller (HPV Virüsü)

Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülen “Genital Siğiller (Kondilom)” için etken ajan HPV (Human Papilloma Virüs) olup, dünya genelinde ve ülkemizde cinsel yolla bulaşan en sık hastalık grubunu oluşturmaktadır. HPV ile ilişkili kanserlerden (serviks, penis, anal kanserler) ise en çok Tip 16 ve 18 gibi sessiz seyreden suşlar sorumludur.

En sık cinsel temas yoluyla (vajinal, oral, anal) bulaşır ancak cinsel temas olmadan da bulaşması mümkündür (elle temas, ortak jilet veya iç çamaşırı kullanımı, anneden bebeğe doğum sırasında geçiş gibi).

Birçoğu (%70) herhangi bir bulgu vermeden sessiz (asemptomatik) seyreder. Bulaş sonrası lezyonların ortaya çıkması 3 hafta – 8 ay arasındadır.

Papillamatöz (karnabahar görünümlü) kahverengi veya kırmızımsı lezyonların görülmesi ile tanı konulur.

Tedavisi Nasıldır?

HPV enfeksiyonunu vücuttan tamamen atacak ya da temizleyecek bir tedavi yöntemi yoktur ancak virüslerin %90’ı iki yıl içerisinde kendiliğinden vücuttan kaybolmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek virüsün vücuttan uzaklaştırılma şansı arttırılabilmektedir. Virüs yok edilemese bile genital siğiller çeşitli yöntemlerle yok edilebilir. Eğer tedavi edilmezlerse bu siğiller kümeler halinde büyüyüp çoğalabilmektedir.

  • Koter veya lazer ile lezyonun yakılması
  • Kriyoterapi yöntemi ile genital siğilin dondurulması
  • Genital siğilin cerrahi olarak çıkartılması gibi tedavi seçenekleri bulunmaktadır.

HPV Aşısı Kimlere Yapılmalıdır?

Genital siğilden korunmanın en etkili yolu HPV aşısıdır. Koruma amaçlı, 9–45 yaş arası kadın ve erkeklere uygulanır. 15 yaş altında 2 doz, üstünde ise 3 doz önerilmektedir. Sekiz tip HPV virüsü içerir. 6 ay içinde 3 doz şeklinde uygulanır. HPV aşısı içerdiği HPV tipine karşı %100 koruma sağlar.