Mesane (İdrar Torbası) Taşları
Mesane taşları genellikle mesanede oluşan küçük mineral kütleleridir. Mesanede idrar yoğunlaştığında, içindeki minerallerin kristalize olması sonucu ortaya çıkarlar. Yoğunlaşmış, durgun idrar çoğunlukla mesaneyi tam olarak boşaltamamanın sonucudur. Bunun nedeni prostat büyümesi, sinir hasarı veya tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları olabilir.
Küçük mesane taşları bazen kendi başına kaybolur, ama diğerlerinin doktorunuz tarafından alınması gerekebilir. Tedavi edilmezse, idrar yolu enfeksiyonlara ve başka komplikasyonlara yol açabilir.
Mesane (İdrar Torbası) Taşları Belirtileri;
Mesane taşı olan bazı insanlar, bu taşlar büyük olsa bile herhangi bir sorun yaşamaz. Ancak, taş mesane duvarını tahriş eder ya da idrar akışını engellerse bazı belirtiler gelişebilir. Bunlar:
- Alt karında ağrı
- Erkeklerde peniste rahatsızlık ya da ağrı
- Ağrılı idrar yapma
- Sık sık idrara çıkma, özellikle geceleri
- İdrar yapma zorluğu veya idrar akışında kesinti
- İdrarda kan gelmesi
- Bulanık veya anormal derecede koyu renkli idrar
Mesane (İdrar Torbası) Taşları Sebepleri
Mesane taşlarına neden olan en yaygın durumlar şunlardır:
- Prostat bezinin genişlemesi.Prostat büyümesi ya da benign prostat hiperplazisi (BPH) erkeklerde mesane taşlarına neden olabilir. Prostat büyürken, idrar yoluna basınç yaparak idrar akışının kesilmesine ve idrarın mesanede kalmasına yol açabilir.
- Mesane duvarının zayıflaması.Mesane duvarında zayıflayan bölgeler torbacıklar şeklinde dışarıya doğru genişleyen ve idrar birikmesine neden olan mesane divertikülleridir.
- İltihaplanma.Mesane iltihaplanırsa mesane taşları gelişebilir. İdrar yolu enfeksiyonları ve pelvik bölgeye yapılan radyasyon tedavisi mesane iltihabına neden olabilir.
- Böbrek taşları.Böbreklerde oluşan taşlar mesanede oluşanlarla aynı değildir. Bunlar genellikle farklı nedenlerle ve farklı şekillerde gelişir. Ama bazen küçük böbrek taşları, idrar yolundan mesane içine taşınır ve eğer dışarıya atılmazsa büyüyerek mesane taşına dönüşebilir.
Mesane (İdrar Torbası) Taşları Tedavisi
- Genellikle, mesane taşları çıkarılmalıdır. Ancak, mesane taşı genellikle mesanenin tam olarak boşaltılamamasından kaynaklandığı için, taşın kendiliğinden çıkması pek olası değildir. Hemen hemen bütün vakalarda taşların çıkarılması gerekir.
- Taşları parçalara ayırmak
Mesane taşları sıklıkla sistolitolapaksi adı verilen bir yöntemle alınır. Ucunda bir kamera olan küçük bir tüp (sistoskop), taşı görmek için üretra ve mesane içine sokulur. Doktorunuz daha sonra taşları küçük parçalara ayırmak için bir lazer, ultrason ya da mekanik bir cihaz kullanır ve parçaları mesaneden çekerek alır.
- Cerrahi olarak çıkarma
Bazen büyük ya da kırılamayacak kadar sert olan mesane taşları açık ameliyatla alınır. Bu durumda, doktor mesaneye bir kesi yapar ve taşları doğrudan alır. Prostat büyümesi gibi taşlara yol açan herhangi bir durum varsa, aynı zamanda düzeltilebilir.