Ürodinami: İdrar Yolu Hastalıklarında Etkili Tanı Yöntemi
Ürodinami mesanenin fonksiyonlarını ölçmeye yarayan sistemin adıdır. Mesaneye takılan ince bir sonda yardımı ile mesane sıvı ile doldurulur. Doldurma ve daha sonra boşaltma (işeme) esnasında mesanede gerçekleşen olayların bilgisayar yardımıyla kaydedilmesi ve uzmanı tarafından yorumlanması esasına dayanır.
Ürodinami ne için yapılır?
- Tekrarlayan idrar kaçırma atakları olan hastaya
- Karışık tipte (baskı+sıkışma/hissetmeden) idrar kaçırması ve sıkışma semptomları var ise veya eşlik ettiği işeme problemleri var ise,
- İdrar yakınmaları var ve tıkanıklık (örneğin prostat) düşündürüyorsa,
- Uygun tedaviye rağmen idrar yakınmaları devam ediyorsa,
- Hem tıkanmaya bağlı alt üriner sistem şikayeti var ve hem de nörolojik hastalık varsa,
- Genç olup ileri derecede idrar yakınmaları tarif ediyorsa,
- Mesane (İdrar Torbası) bozukluğu olanlarda,
- Gece veGündüz idrar kaçırması olan çocuklarda,
Ürodinaminin Yapılma Şekli
Test yapılmadan önce TİT ve idrar kültürü yapılıp idrar yollarında aktif enfeksiyon olmadığından emin olunmalıdır. Hastaya alt idrar kanalı (üretra) ince bir sonda takılır. Mesanedeki idrar boşaltılır ve kaydedilir. Üretral takılan kateter mesane içi basınçları ölçülür. Hastanın ilk işeme hissi, sıkışma hissi, maksimum kapasite kaydedilir. Bu arada inkontinansı olduğu nokta işaretlenir. Sistometri fazında, ilk işeme hissi, maksimum kapasite, mesane genişliği, mesane kası basınçları ve uyumsuzluğu kaydedilerek raporlanır.
Bu ölçümlerden yola çıkılarak idrar yolu şikayetlerinin nedeni bulunup, nedene göre İlaç tedavisi veya Ameliyat kararı verilir.